Monday, 22 December 2008

Makan-makan di Jakarta

Pengalaman makan ni bermula time kami check in di Mecure Hotel Hayam Wuruk..oh ya..hotel ni pun best..4star..tp arga bilik rm119 ja..smpi do hotel ni kul 1pg klu nda silap..trus kelaparan, lalu mengorder room service..nasi goreng nya superb..n paling best makan pisang goreng with cheese n chocolate sauce..tersangattttt la sedap..tp sori la, langsung aku nda ingat mau snap pic..hehehe..so keesokan harinya sblm bertolak ke bandung kami pi la bfast di coffee house hotel ni..enjoy da pic ya!!



Kaldu Kari Ayam..menarik betul nama dia kan?tau2 bubur nasi berkuah pulak..kuahnya kari ayam yg cawir..pastu banyaaaaak btul condiments dia..siap ada kacang hijau guring lagi..tp rasanya??mm..nda menepati citarasa aku la..aku lebih suka bubur ayam chinese style..dan yg pasti bubur ayam mcd lagi sedap..heheh



rupanya org indon ni suka heavy breakfast..maksud aku heavy tu.mmg btul2 heavy..nasi putih dan lauk pauk..first time aku pi makan buffet breakfast ada fettucini carbonara dlm buffet..hmm tp aku makan jugak la..dan setiap hotel yg kami pi bfast, fried hashbrown tu mmg wajib ada..


Lepas check in di hotel Grand Serela, supir tu bawa kami makan sini...kebetulan dekat ja dgn hotel..kami makan makanan diraja bah!!hahaha..quite expensive..tp still consider murah klu banding makan di msia..sini pun betimbun2 lauk dia..mmg nda tau sudah mana satu mau pilih.



Minuman wajib kamu rasa klu ke Jakarta (secara jujurnya, nda la sedap sngt pun..bagi aku kelat tul rasa teh ni..heheh)


Restoran nasi padang di Bandung..banyak betul lauk2nya smpi kami pun nda tau mau makan yg mana satu


Malang btul bakso ni kan??hahaha..tp kalau kamu rasa...perghhh..sedaaaaaaaaaaaap gila..dua kali aku order ni..harga dia agak mahal sikit dlm rm3.50 cuz cafe ni dalam airport.



nampak sedaaaap kan??mimang pun sedap..hehehe..beef rolled with omellete tu 5star aku kasi..with gravy lagitu..macaroni dia pun not bad..n onion ring tu mmg crispy..dan mcm aku ksitau tadi, ini bfast buffet punya item k..bukan brunch atau lunch..huhuh



utk mempastikan yg kaldu ni betul2 sedap ka nda, cuz nda mau la nanti org cakap aku ni bias pi banding dgn mcd plak..so aku try lagi la time di bandung..erkk..mimang nda sedap bah..ntah la..condiments tu mmg nda sesuai..tp aku rasa benda ni mcm staple food utk bfast di indon ni..entahla..nda ngam selera la tu. (Kaldu Ayam)


Kuih ni semua sedap..espcly yg kena gulung dgn daun kelapa tu..paling sedap antar tiga ni..semua kuih base dia tepung pulut n tepung beras..so kamu buli agak2 la kan cemana texture kuih tu..




Buffet counter di Business Class Lounge di airport tu..mmg best n puas makan.



Nasi Timbel Ikan Asin..seddddddap!!yg ni kami makan di Restoran Sunda di Senayan City..



Tahu Goreng Sambal..ok ok la rasa dia.



Ini plak lauk pauknya la..Gg suka btul ayam bakar tu..tp bg aku nothing special cuz too dry n nda cukup rasa!!yg lain tu plak ok2 ja la..aku nda ingat sudah apa nama lauk2 yg kamu order tu.


Nah itu ja lah pic2 makanan yg aku ada snap..nda banyak kan?? asal ada ja...antara semua makanan dia atas tu, paling mahal kami bayar makanan sunda ni la..bukan apa, restoran ni dalam Senayan City bah.Senayan City ni kira mall paling grand di Jakarta..even org jakarta sendiri cakap yg mall ni tmpt org2 kaya shopping ja..mmg banyak btul designers boutique..kami pi sana mau merasa ja dia punya environment..dan mmg betul tmpt org kaya raya..terasa berbesa btul crowd yg di mall ni..and guess what?? kami terserempak dgn Ratu Goyang Gerudi Inul Daratista.Orangnya nda la selawa dlm majalah..kami hampir nda kenal dia masa mula2 terserempak tu,nmpk mcm prumpuan kaya biasa ja berjalan di mall dgn oversize bag n enormous sunglass, tp aku rasa dia sumbody la cuz ramai org pi lambai2 dia..bila dia lalu dekat barulah kami yakin itu la Inul..

Malam terakhir di Jakarta, Gg n Mael tidur awal..lepas dinner drg masuk bilik masing2..aku plak ada hajat lagi yg nda kesampaian..mau pi Hard Rock Cafe..so aku pi la sendiri mlm terakhir tu..Lokasinya di X'ntri shopping mall..sebelum smpi ke Hard Rock Cafe tu, aku lalu Starbuck..sekalinya..aku ternampak Kaer Azami. tgh lepak2 minum sana bersama 2 org perempuan n 1 lelaki...n yg best tu dpt aku dengar Kaer cakap indon sama kwn2 dia campur2 cakap urg putih la..hehehe..lucu jugak..

Well, ini ja la yg aku dpt kongsi bersama kamu ttg trip aku pi Jakarta aritu..apa yg aku dpt simpulkan, trip ni selain mcm trip org kaya raya, aku enjoy juga. Makan senang, mau bergerak ke sana ke mari pun senang, pastu org nya ramah tamah..terasa macam dalam sinetron bawang putih bawang merah bila berkomunikasi dgn dorang..hahaha..ok la..kita jumpa lagi utk post yg lain aa..Assalamualaikum semua!!

-ArnabGumuk-




10 comments:

Sankai said...

Sounds nice.

Cheers,

gidong said...

ni cuti2 makan kah ? over over ...

ArnabGumuk said...

sankai - i was not only nice but amazing!!hehehehe

gidong - mesti la bah..buat apa pi tmpt org klu nda mau merasa makanannya?? ko ni pun skit2 cakap aku over..padahal ko yg paling over bah..lalalala

Josh said...

Allaaaaa, sesedap mana makanan diaorang pun, takleh sesedap boxing chicken tu, kaaaaan?

Khapeace Khalead said...

Sedapnya, nak cikit

ArnabGumuk said...

josh - chicken boxing tu nampak je mcm sedap..rasanya tu..ko kena try la nanti klu ko dtg kk yek!

khapeace - nak sikit??jom pi jakarta reramai..melantak puas2 kat sana..hehehe

Hairie Otai said...

meleleh air liurrr...

ArnabGumuk said...

hairie - tang mana yg buat ko meleleh air liur ni bro??

kami said...

huhu! best nyer & nampak semua sedap.. skrg ni memang malas dah nak control mkn. Ingat pesan mak 'tengah cihat ni mkn jerk jgn control2, nanti dah sakit nak mkn pun tak leh' ha!

ArnabGumuk said...

kami - setuju 100%!!!hehhe..makan je ..jangan tak makan!!