Saturday, 11 October 2008

Sumbui2 vs Lemang

Sumbui2??? klu urg2 semenanjung (jomo pleyak) mesti nda pernah dengar nama tu kan..sumbui2,kelupis n lamban versi Ketupat Lemang bagi org2 Sabah yg merayakan hari raya..Klu d smenanjung ketupat yg selalu dihidang d pagi raya ialah ketupat nasi, tp kami di sini ketupat pulut. Adapun itu dua ja la yg beza..yg lain hampir2 sama jugak..rendang tu sudah pasti ada la.nasi himpit ekspress bersama kuah kacang pun agak femes jugak sini. Biskut2 plak ikut citarasa masing2 dan yg paling femes kuih makmur dan tart nenas.(klu non muslim yg dtg beraya, kuih makmur la yg paling drg cari2)

Punbegitu dlm family aku, ada satu lagi hidangan yg agak exotic yg kami serve masa raya ja..Pulut yg dkukus dlm sumbui2 (periuk kera)..sounds bizarre kan?? ada beberapa kwn yg dtg beraya nda berani makan..takut keracunan kenon!!pal&* betul..tahun2 kami makan benda tu nda pun apa2..mimang nda pernah lagi aku jumpa org hidang sumbui2 ni time raya,tp klu di ruma kami mimang wajib tu..kami akan pi bongawan (cuz dsana ja tmpt yg kami tau ada sumbui2 tumbuh meliar) pi petik sumbui2 tu dua hari sebelum raya..smpi rumah, mama aku akan cucui bersih luar dalam, dan gunting upper part sumbui2 tu...masukkan beras pulut yg sudah dicuci 3/4 sumbui2 tu dan tuang santan yg di campur sedikit garam..kukus smpi masak..agak2 30-45 minit jugak la..nah kamu tatap la pic2 dbawah ni k..


Ini lah rupa sumbui2 tu, yg upper part tu kan mmg berlemak mcm upper part lemang juga...my fav!!!yum yum yum



yg kiri tu la kelupis.kelupis ni abg aku bawak all the way from brunei.mentua dia yg buat.sedaaaap!!yg kanan plak as u all know, ketupat la.



keratan rentas ketupat, kelupis n sumbui2



aku punya rendang daging ngerambang!!hahaha



ketupat bawang..aku buat sendiri ni aa bukan main beli!!(abg yazid jom celen anyam ketupat!!hik!hik!)


Pic lamban nda da cuz kami jarang serve lamban time raya..tp klu rumah org bajau yg lain ada tu..espcly di petagas, kawang, tuaran dan kota belud. Time raya ni jugak, kami adik beradik masing2 tunjuk skill sepa yg paling cepat anyam ketupat. 9org adik beradik, semua terror anyam ketupat. dlm masa kami compete tu kan secara nda langusng teranyam la daun kelapa tu dan mama aku pun happy cuz dia nda payah anyam sudah..so agak2 kamu sepa yg paling laju menganyam ketupat???makde jawab!!!!!!!!!!!hehehehehe


Selamat Hari Raya lagiiiiii -ArnabGumuk-
p/s Shah nanti aku nak try anyam ketupat buah pinggang, klu ketupat paru tu susah sikit cuz besar..hehehehe

8 comments:

Hairie Otai said...

Sumbiu2 tu mcm guna periuk kera aje sebagai alas... betul ke tu.. bole makan lak ...

ArnabGumuk said...

ni sah2 tengok pic je tp tak baca entry kan..yup mr hairie otai..periuk kera la tu..tp jenis yg jantan.pasal tu dia besar..kulit dia kita tak leh makan la..tp bila kukus pulut guna periuk kera tu..rasa dia mmg superb and exotic.u should try la

Shah said...

Sumbui2 tu memang unik... Tapi aku rasa aku pun sure takut nak makan ler...

ArnabGumuk said...

memang la ko takut shah..benda ko tak pernah try kan,klu ko dah try.4 sure ko nak lagi.heheheh..ok tu..pasal food poisoning tu jgn risau la..kami dah consume benda ni since ages..alhamdulillah tak pernah kami or org yg kami serve tu keracunan..

XiGorX said...

ya bah Hamp..sumbui2 tu la yg power kan...tahun depan ko jemput la lagi aku pi rumah ko..aa..nanti mesti aku datang tu..hehehe

ArnabGumuk said...

aclty tahun2 jugak aku jemput bah..ko tu yg sumbung..pastu kasi salah itu 'Harimau' pulak..LAME EXCUSE!!hahahahah..yg mmg sedap tul sumbui2 tu mesh..tp org melaya takut kenon mo makan..hiran sa!!!

uNcLe TiEf said...

erm...
sedpnyer...

ArnabGumuk said...

itu baru tengok pic..klu betul2 rasa..mmg ingat smpi bila2 hehehe